Primăria Capitalei va demara 58 de proiecte noi de investiții, vizând un spital metropolitan, locuințe pentru tineri, cămine de bătrâni, școli și grădinițe, poduri și pasaje sau piste de biciliști.
“Finalizarea marilor proiecte de infrastructură începute în anii precedenți și aflate în faze avansate de execuție ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice primar. În plus, demararea oricărui proiect nou presupune o serie de demersuri preliminare foarte clare – studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentații de urbanism, care sunt mari consumatoare de timp și mai puțin de resurse”, afirmă doamna Gabriela Firea.
Proiectul de buget al Municipalității pentru anul 2017 include o serie de obiective de investiții esențiale pentru dezvoltarea Capitalei.
Proiecte noi importante pentru deblocarea traficului in Capitala
Sume alocate studiilor de fezabilitate pentru următoarele proiecte de infrastructură:
- Supralărgire Sos. Bucureşti Măgurele – 140.000 lei
- Prelungirea Ghencea str. Braşov între șos. Alexandriei şi Prelungirea Ghencea – 600.000 lei
- Străpungere și supralărgire str. Avionului între Șos.Pipera și Linia de Centură prin Drumul Nisipoasa, str. Câmpul Pipera și str.Vadul Moldovei cu pasaj denivelat suprateran peste CF Bucuresti-Constanța pe sub pista Aeroportului Aurel Vlaicu – 600.000 lei
- Pasaj suprateran D.na Ghica-Colentina – 500.000 lei
- Et. II Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu-Vitan Bârzeşti – 500.000 lei
Obiective de investiții deblocate de actuala administrație
Pentru toate obiectivele de investitii aflate în execuție au fost prevăzute sume importante în proiectul de buget al anului 2017:
- Refacere și Modernizare Patinoar Artificial Mihai Flamaropol (lucrări în execuție)– proiectare, execuție și consultanță: 33.500.000 lei. La începutul mandatului obiectivul de investiție era blocat din cauza necesității elaborării unui nou PUZ, care a stat la baza obținerii autorizației de construire. În urma aprobării acestuia, proiectul tehnic a fost predat în noiembrie 2016 obținându-se și autorizația de construire. În ianuarie 2017 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. La această dată se execută lucrările de excavație.
- Sala Multifuncțională – Complex Sportiv Lia Manoliu – executie, proiect și consultanță: 6.000.000 lei.
La începutul mandatului, procedura de atribuire era nefinalizată, comisia de evaluare de la acea dată nu își mai exercita atribuțiile. După schimbarea componenței comisiei de evaluare în data de 28 11.2016 s-a reluat reevaluarea ofertelor pentru punerea in aplicare a Deciziei Curții de Apel nr.2158/13.04.2016, procedura fiind contestată. În 31.01.2017 s-a semnat Raportul procedurii, care la această dată este din nou contestată. Menționăm că procedura a fost contestată în mai multe rânduri, alternativ, de cei doi ofertanți participanți la procedura de achiziție publică.
- Proiectul Glina reluat dupa o suspendare de 400 de zile– in data de 16.03.2017 a fost depusa la Autoritatea de Management a POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) prima cerere de rambursare, in valoare de 5.850.533 lei (echivalent 1.3 milioane euro), pentru contractul de finantare „Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dambovita”, contract semnat in data de 21.12.2016.
În data de 17 martie 2017, s-a semnat actul adițional la Contractul de Lucrări 2 (CL2) din cadrul Proiectului ‘Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița’, iar ordinul de reluare a lucrărilor a fost emis în data de 20.03.2017, astfel incât lucrările pot continua după o suspendare de 400 zile. O consecință directă a semnării acestui contract este deblocarea Contractului de Lucrari 6 (CL 6), ultimul din cadrul Proiectului care nu fusese demarat întrucât depindea de soluția tehnică din cadrul Contractului de Lucrări 2. În ceea ce privește Contractul de Lucrări 1 – ‘Extindere SEAU Glina 2 și construirea unui Incinerator de nămol’, după o lungă perioadă de contestații a licitației, instanța s-a pronunțat, iar Municipalitatea este in procedură de atribuire a contractului. Astfel, toate cele 6 Contracte de Lucrări aferente Proiectului sunt acum în derulare, împreună cu 3 contracte de servicii privind asistență tehnică pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor, precum și pentru audit”. (CL2 presupune construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a Casetei și alte lucrări la sistemul de canalizare de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului și Carol”; CL6 presupune „Reabilitarea/înlocuirea rețelei de canalizare și realizarea drenurilor secundare în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului). Buget propus pentru anul 2017 -Faza 2 Glina este de 164.473.000 lei.
- Consolidare imobil Str. Ion Câmpineanu, nr. 9 – La începutul mandatului obiectivul de investiție era blocat din cauza neîntocmirii actului adițional nr 3 de extensie de timp. Contractul a fost suspendat în data de 24.06.2016. La această dată este în curs de semnare Actul Adițional nr. 3 pentru extensie de timp. Termen de execuție 187 zile.
- Amenajare, reabilitare și refuncționalizare sală de spectacole și spații anexe la Teatrul Ion Creangă – La începutul mandatului obiectivul de investiție era blocat. Pe parcursul execuției lucrărilor a apărut necesitatea unor lucrări suplimentare ceea ce a dus la sistarea acestora cu data de 29.07.2016. La această dată, au fost deblocate lucrările și se vor relua, până la sfârșitul lunii martie. Termen de execuție 17 luni.
- Modernizarea și reabilitarea imobilului situat în B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 – La începutul mandatului obiectivul de investiție era blocat, din cauza neefectuării plăților pe perioada trimestrelor I și II 2016. În iunie 2016 lucrările erau finalizate în proporție de 70%. După mai multe întâlniri de lucru cu toți factorii implicați s-a decis ca lucrările să fie reluate cu celeritate. În acest moment, Primăria Municipiului București funcționează în acest sediu.
- Blocuri de locuințe Ghermănești D4 și PR 6 – La începutul mandatului lucrările erau încetinite din cauza apariției unor lucrări suplimentare apărute în teren, dar și a alocației bugetare insuficiente. La această dată, lucrările sunt in execuție, având termen de finalizare octombrie 2017.
- Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu – Lucrările au început în anul 2012 și au fost sistate în 2014 din cauza unor divergențe între constructor, consultant și ASSMB. În luna octombrie s-a comandat o expertiză extrajudiciară și s-a ajuns la concluzia că lucrările trebuie reluate. Au fost ședințe de lucru cu părțile implicate în proiect și vizite în șantier. S-au reactualizat indicatorii tehnico – economici privind consultanța și s-au luat deciziile necesare pentru deblocarea situației. Sume alocate: 1.555.000 lei.
- Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie Și TBC Osteoarticular ”Foișor” – La începutul mandatului, proiectul de modernizare, reabilitare și consolidare era blocat din cauza faptului că nu exista consultant, acesta fusese plătit 86%, iar construcția era finalizată în proporție de 20%. Indicatorii au fost reactualizați, astfel s-a putut angaja un nou consultant (dirigenție de șantier), care să verifice și certifice lucrările executate. În momentul de față, lucrările care trebuiau finalizate anterior sunt realizate în proporție de 95%, urmând ca în decursul acestui an să fie demarate lucrările la corpul A plus parcajul subteran. Sume alocate: 29.348.000 lei.
- Proiect “Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf” – La data preluării mandatului, Arcul de Triumf, monument istoric de importanță națională, era în pericol din cauza nefinalizării soluției de consolidare. De asemenea, existau dispute între cei doi parteneri contractuali ai PMB și, în urma ședințelor de progres cu toți factorii implicați, s-a deblocat activitatea pe șantier, iar obiectivul a fost finalizat.
- Proiect consolidare, restaurare şi conservare Observator Astronomic Vasile Urseanu – La data preluării mandatului, termenul de execuție a lucrărilor era depășit. În urma întâlnirilor cu factorii de decizie s-au reluat lucrările, astfel încât acestea au fost finalizate prin semnarea Procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
- Școli – La data preluării mandatului, nu exista contract de servicii de asistență tehnică, iar o parte din cele 101 școli realizate cu fonduri BEI nu erau finalizate. După mai multe întâlniri s-a stabilit ca proiectantul să colaboreze cu UIP pentru deblocarea situațiilor apărute pe parcursul derulării contractelor de execuție lucrări. Astfel, au mai fost încheiate recepții finale la un număr de 4 unități de învățământ, precum și la două săli de sport. La un număr de 7 unități de învățământ s-au reziliat contractele de execuție, urmând ca pe parcursul anului 2017 să fie expertizate și reluate procedurile de achiziție de lucrări.
Finalizarea proiectelor de infrastructura
În ceea ce priveste proiectele de infrastructură rutieră începute în anii precedenți, s-au alocat sume importante pentru finalizarea acestora, astfel:
- Reabilitare sistem rutier şi linie de tramvai – Bd Liviu Rebreanu – 13.870.000 lei
- Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai – Bd Aerogării –7.000.000 lei
- Modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi Pasaj Pietonal – 8.097.000 lei
- Străpungere Bd Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – 24.500.000lei
- Penetratie Splaiul Independentei – Ciurel – Autostrada Bucuresti – Pitesti – 90.000.000 lei
- Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai – Şos. Pantelimon – 70.000.000 lei
- Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai – Şos. Iancului – 11.900.000 lei
- Modernizare infrastructură Piaţa Sudului – 102.513.000 lei
Fonduri pentru alte proiecte de infrastructură
Totodată, s-au alocat fonduri pentru următoarele proiecte:
- Supralărgire Fabrica de Glucoză – 15.000.000 lei – a fost finalizată procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv de investiții, iar în prezent este în curs de semnare acest contract; urmează emiterea ordinului de începere a serviciilor de proiectare și ulterior, de execuție lucrări. Termen de finalizare estimat 18 luni;
- Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti – 5.000.000 lei; În urma demersurilor Primăriei Municipiului Bucuresti, acest proiect va fi inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov 2016-2030;
- Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti – 5.000.000 lei;
- Închidere inel median de circulaţie la zona nord/autostradă urbană – Tronson Lacu Morii – Șos. Colentina – 1.000.000 lei;
Totodată, s-au alocat sume importante pentru consolidări: buget alocat – 19.446.000 lei (10.474.000 lei buget local si 8.972.000 transfer Buget Stat).
Grădinițe, școli, locuințe sociale, spital metropolitan și cămine de bătrâni
Pentru elaborarea studiilor de fezabilitate în cazul obiectivelor noi de investiții propuse de actuala administrație și prevăzute în proiectul de buget pe 2017 au fost alocate sume după cum urmează:
1) 42 obiective: 6.552.000 lei, dintre care 16 grădinițe, 10 after school, 15 extinderi de școli, 1 sală de Sport în incinta Școlii Centrale.
2) 6 cartiere de locuințe sociale și pentru tineri :1.000.000 lei
3) Spitalul Metropolitan: 700.000 lei
4) Parc de distracții și agrement: 700.000 lei
5) Acvariu public cu Centru de Cercetare: 700.000 lei
6) 6 Cămine de bătrâni: 1.200.000 lei
7) Teatrul Temporar – consultanță pentru concurs de soluții – concurs de soluții proiect: 8.000.000 lei (inclusiv execuție).
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia martie 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!